Ohjeet ja kirjautuminen

Täältä löydät ohjeita ja usein kysyttyjä kysymyksiä.

Ajokorttiluokat ja ohjeet

B-henkilöautokortti

B-henkilöautokortin haluavan pitää suorittaa ensimmäistä ajokorttia suorittavan koulutus (EAS), joka sisältää 4×45 min teoriatuntia. Näillä tunneilla käydään läpi mitä liikenne kokonaisuudessaan on ja miten tulla vastuulliseksi kuljettajaksi. Mikäli sinulla on jokin ajokortti pohjalla, EAS-koulutus ei ole pakollinen.

Tämän jälkeen ajo-opetusta on minimissään lainmukainen 10 tuntia (10×50 min). Lisäksi suoritetaan riskientunnistamiskoulutus (RTK). RTK-koulutukseen kuuluu 4 tuntia ajo-opetusta, joissa opettelemme taajama- ja maantieajon riskejä sekä haastavissa olosuhteissa ajamista (liukas & pimeä). Tämän lisäksi RTK-koulutukseen kuuluu 4×45 min teoriatuntia erilaisiin liikenteen riskeihin liittyen. Kaiken kaikkiaan ajokortin suorittamiseen sisältyy yhteensä 14 tuntia ajo-opetusta ja 4-8 tuntia teoriaopetusta. Olemme kehittäneet valmiiksi muutaman pakettivaihtoehdon ja ne sisältävät kaiken tarvittavan ajokortin suorittamiseen. Voit lisäksi lisätä yksittäisiä ajotunteja jokaiseen pakettiin tarpeesi mukaan.

AM120-mopokortti

AM120-mopokorttia varten täytyy käydä EAS-teoriatunnit (4×45 min), mikäli sinulla ei ole aiempaa ajokorttia. Ajokorttilupahakemus tehdään kuntoon netissä tai Ajovarmalla. Tämän jälkeen suoritetaan teoriakoe (aikaisintaan 1 kk ennen vaadittua 15 vuoden ikää) ja kuljettajan täytettyä 15-vuotta, voidaan varata käsittelykoe. Käsittelykokeessa on kolme erilaista tehtävää, mutta ei ajokoetta liikenteessä.

Moottoripyöräkortti

Moottoripyöräkorttia varten täytyy käydä EAS-teoriatunnit (4×45 min), mikäli sinulla ei ole aiempaa ajokorttia. Ajokorttilupahakemus tehdään kuntoon netissä tai Ajovarmalla. Tämän jälkeen suoritetaan teoriakoe aikaisintaan 1 kk ennen vaadittua ikää. Kun teoriakoe on tehty ja riittävästi ajotunteja ajettu, voidaan varata käsittely- ja ajokoe. Käsittelykokeessa on muutamia erilaista tehtäviä ja hyväksytyn suorituksen jälkeen ajetaan vielä ajokoe liikenteessä.

Mikäli korotat ajokorttiasia isompaan pyöräluokkaan, opetuksella suorittaessa on kaksi teoriatuntia, jonka jälkeen ajamme ajotunnit. Lopuksi saat kurssista todistuksen, jonka liittämällä ajokorttilupahakemukseen saat isomman ajokorttiluokan oikeuden ilman kokeita. Mikäli korotat ajokorttiluokkaa tutkinnolla, pitää sinun suorittaa tilanteesi mukaan teoria, käsittely – ja ajokoe Ajovarmalla. Kysy lisää autokoululta!

Traktorikortti

Traktorikorttia varten täytyy käydä EAS-teoriatunnit (4×45 min), mikäli sinulla ei ole aiempaa ajokorttia. Ajokorttilupahakemus tehdään kuntoon netissä tai Ajovarmalla. Tämän jälkeen suoritetaan teoriakoe kuljettajan täytettyä 15-vuotta. Saat heti ajo-oikeuden läpäistyn teoriakokeen päätteeksi.

C1/C1E-kortti

Vaaditaan B-ajokortti pohjalle. C1-ajokortissa on 2 teoriatuntia ja C1E-kortissa 3 teoriatuntia. Nämä käydään sopimuksen mukaan kätevästi netissä tai lähiopetuksena. Ajokorttilupahakemusta varten tarvitaan lääkärintodistus, koska kyseessä on ryhmän 2 ajokortti.

Mikäli sinulla on jo olemassa raskaan kaluston kortti ennestään, et tarvitse uutta lääkärintodistusta. Lupahakemuksen voit tehdä Ajovarmalla tai Traficomin sähköisessä järjestelmässä. Teoriatuntien jälkeen varaamme teoriakokeen. Teoriakokeen tultua hyväksytyksi C1-luokassa varataan ajokoe ja C1E-luokassa käsittely- ja ajokoe. C1E-luokan käsittelykokeessa pitää peruuttaa perävaunu sille tarkoitettuun talliin sekä tehdä kytkentä auton ja perävaunun välillä.

No hei, tulisitko ensin vaikka tutustumistunnille meille? Ennen ilmoittautumispäätöstä tarjoamme 30min ajotunnin, jossa käydään läpi ajokortin suorittaminen ja pääset kokeilemaan autolla ajamista. Tämä ei sido sinua mihinkään. Huomaat kuinka kivaa autolla ajaminen ja miltä liikkumisen vapaus voisi tuntua! Laita viestiä ja sovitaan tapaaminen.

Autokoulun voi aloittaa jo 16-vuotiaana, mutta suositus on aloittaa noin 3 kk ennen vaaditun ajokortti-iän täyttämistä. Vaikka täyttäisit vasta vuoden kuluttua vaaditun iän, voit ilmoittautua heti autokouluun ja opettaja suunnittelee sinun kanssasi aikataulun. Suomessa B-ajokortin voi saada ikäpoikkeusluvalla jo 17-vuotiaana. Ikäpoikkeuslupaa voi hakea Traficomin sähköisestä palvelusta. Mopo-, traktori- ja mopoautokortin voi suorittaa 15-vuotiaana. Teoriaopiskelun voi aloittaa jo hyvissä ajoin ennen iän täyttymistä. C1/C1E ajokortin voi suorittaa 18-vuotiaana, B-ajokortin suorittamisen jälkeen. Ennen C1E:n ajamista, sinulla pitää olla pohjalla C1- tai C-ajokortti. A1 – luokassa ikäraja on 16-vuotta, A2:ssa 18-vuotta ja A-luokassa 24-vuotta, mikäli moottoripyöräkortin ajaminen aloitetaan ilman aiempaa prätkäkorttia.

B-ajokortissa on 4-8 teoriatuntia ja minimissään yhteensä 14 ajotuntia. Teoria- ja ajokoe pitää suorittaa Ajovarmalla. Se ajetaan samalla autolla, millä olet ajanut ajotunneilla. Mopokortissa on 4 teoriatuntia, jos sinulla ei ole aiempaa ajokorttia, jonka jälkeen on teoria- ja käsittelykoe. Traktorikortissa on 4 teoriatuntia, jos sinulla ei ole aiempaa ajokorttia ja tämän jälkeen on teoriakoe. C1- ja C1E-ajokortissa suoritetaan muutama teoriatunti, jonka jälkeen varaamme teoriakokeen. Seuraavaksi suoritamme ajotunnit ja mahdollisimman nopeasti itse ajokokeen. Kun ajokoe on suoritettu, saat heti väliaikaisen ajokortin. Autokoululta saat kaikki tarvittavat oppimateriaalit ja tarkan ohjeistuksen, miten toimia eri vaiheissa.

Se riippuu paljon mitä ajokorttia suoritat. On mahdollista vaikkapa joka päivä, muutaman kerran viikossa tai vaikkapa vain kerran viikossa. Ehkä jopa mahdollista suorittaa kaikki tunnit yhden päivän aikana! Laita viesti ja kerro minkälainen toive ja tarve sinulla on.

Kyllä! Lähes kaikki ajotunnit voi ajaa henkilöautolla simulaattorin sijasta, mutta kesällä valoisuuden vuoksi pimeän ajo pitää hoitaa simulaattorilla.

Kyllä voi! Jos olet vaikka lähtenyt opiskelemaan toiselle paikkakunnalle kesken autokoulun tai haluat muuten vaihtaa autokoulua, otat yhteyttä meihin ja räätälöidään sinulle tarjous autokoulun loppuun viemisestä.

Ajokorttilupahakemuksen voi tehdä kätevästi netissä Traficomin sivuilla. Jotta lupahakemuksen voi tehdä netissä, tarvitaan ajokortin suorittajan tunnistautuminen esimerkiksi pankkitunnuksilla ja passikuvat pitää olla viranomaisen järjestelmässä. Luvan voi tehdä myös paikan päällä Ajovarman toimistolla. Et tarvitse uusia kuvia, jos sinulla on jo passi tai henkilökortti, mutta voit halutessasi hakea uudet fyysiset kuvat ja tehdä sitten lupahakemuksen Ajovarmalla. Jos olet perusterve, et tarvitse myöskään lääkärintodistusta nykyisin. Jos alaikäisellä ei ole henkilökorttia tai passia, tarvitsee vähintään yhden huoltajan olla mukana todentamassa henkilöllisyys lupaa tehdessä.

Lupahakemuksen tekeminen netissä: https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/ensimmainen-ajokortti (voi myös korottaa samasta linkistä)
Ajan Ajovarman toimistolle voit varata: www.ajovarma.fi/ajanvaraus

Sopimuksen mukaan, sieltä missä sinä olet! Sovimme aloituspaikan aina erikseen asiakkaan kanssa ajotuntien varauksen yhteydessä. Sinun ei tarvitse tulla aina autokoululle. Yleensä ajotunnit aloitetaan Turun keskustan alueelta ja mahdollisuuksien mukaan asiakkaan kodin läheltä tai koululta. Suoraan töiden jälkeen työpaikalta taikka vaikkapa lähikauppasi pihalta! Ajotunteja järjestetään mahdollisimman joustavasti myös iltaisin ja tarvittaessa viikonloppuaikojakin voidaan sopia.

Teoriatunnit pidetään netissä etäopetuksena tai luokkaopetuksena livenä. Esimerkiksi Turussa meillä on pari eri luokkatilaa joita vuokraamme tarpeen mukaan. Etätunnit voit käydä tosi joustavasti jopa iltaisin ja viikonloppuisin.

Ajovarmalla. Teoriakokeeseen pääset harjoittelemaan meillä niin paljon kuin haluat. Ajokokeeseen mennään, kun kuljettaja on siihen valmis ja kaikki vaadittu opetus on saatu sekä kurssimaksut on hoidettu. Ajokokeen ajat tutulla autokoulun autolla. Opettaja varaa kanssasi ajokokeen ja huolehtii, että kaikki tarvittavat paperit ovat mukana. Teoriakokeen voit varata myös itse Ajovarmalta, mutta ilmoitathan tästä aina autokoulullesi.

Autokoulun voi maksaa kerta- tai osamaksulla sähköpostiin toimitettavalla laskulla. Erämaksut ovat yleensä 2-6 erässä, mutta nämäkin ovat sovittavissa. Jos ottaa erämaksun, voi kerralla maksaa silti kaiken pois. Myös käteinen käy ja tarvittaessa autamme hankkimaan rahoituksen autokoulun suorittamista varten monipuolisen Paytrail-palvelun tai Resurs Bankin kautta. Todistuksen suorituksista saa, kun kaikki maksut on maksettu. Toisin sanoen ajokokeeseen pääsee, kun kaikki maksut on hoidettu (pl. rahoituksella ostetut kurssit). Tämä käytäntö on kaikilla autokouluilla. Lue lisää “Maksutavat” välilehdeltä!

Riippuu paljon monesta eri tekijästä. Yleensä ajokortin suorittamiseen menee 3-12 viikkoa. Ajamme tarvittaessa paljon tunteja kerralla ja hoidamme kaikki mahdollisimman nopeasti kuntoon, mutta oppiminen ei tapahdu sormia napsauttamalla. Lisäksi harva tekee aamulla teoriakokeen ja menee iltapäivällä ajokokeeseen. “Teknisesti” ajokortti on mahdollista suorittaa kyllä parissa päivässä. Mikäli asiakas pääsee ajamaan vain tiettyinä ja tarkkoina päivinä tai kellonaikoina, voi se vaatia joustavuutta kurssin suorittamisen nopeuteen myös asiakkaalta. Kysy lisää nopeasta autokoulun suorittamisesta!

Ei hätää, sovitaan uusi aikataulu sinulle. Jatkat, kun sinulle tulee siihen mahdollisuus. Jos asiakas kuitenkin kokonaan lopettaa kurssin, laskutamme peruutusmaksun 49 € ja saadun opetuksen voimassa olevan hinnaston mukaisesti. Esimerkiksi jos olet tehnyt 4 kpl teoriatunteja netissä ja 3 kpl ajotunteja, veloitamme nämä peruutusmaksun lisäksi ja saat todistuksen suorittamistasi oppitunneista. Ilmoita meille tilitietosi, niin palautamme pikimmiten maksamasi kurssimaksun muulta osin.

Mikäli sovituille ajotunneille ei pääsekään, pitää ne peruuttaa viimeistään edeltävänä arkipäivänä klo 12 mennessä. Eli jos maanantaina aamulla on ajotunti klo 09, pitää se peruuttaa jo perjantaina klo 12 mennessä. Jos ajotunteja ei peruuta peruutusehtojen mukaisesti, joudumme valitettavasti laskuttamaan ajotunnista normaalin hinnan. Mikäli tulet yllättäen sairaaksi, emme tietenkään laskuta sinua, kunhan toimitat poissaolostasi sairaslomatodistuksen. Ilmoitus opettajalle soittamalla tai laittamalla viestiä. Opettajan tiedot löytyy sähköisestä oppimisympäristöstä.

Henkilöautokortti (B)

• Ajoneuvot, joiden kokonaismassa on enintään 3 500 kg ja jotka on suunniteltu ja valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä. Eli yleisimmät henkilö- ja pakettiautot.

• Ajoneuvoyhdistelmät, joissa on B-luokan vetoauto ja joissa hinattavan ajoneuvon kokonaismassa on enintään 750 kg.

• Ajoneuvoyhdistelmät, joissa on B-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa ylittää 750 kg, mutta ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa on enintään 3 500 kg.

• Sisältää AM/120-, AM/121- ja T-luokkien ajo-oikeudet.

AM120

Kaksi- ja kolmipyöräiset ajoneuvot (mopot/skootterit), joiden suurin rakenteellinen nopeus on yli 25 km/h ja enintään 45 km/h.

C1

• Muut kuin D1- tai D-luokan ajoneuvot, joiden kokonaismassa on yli 3 500 kg mutta enintään 7 500 kg ja jotka on suunniteltu tai valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä.

Ajoneuvoyhdistelmät, joissa C1-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on enintään 750 kg.

C1E

• Ajoneuvoyhdistelmät, joissa on C1-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on yli 750 kg edellyttäen, että ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa on enintään 12 000 kg.

• Ajoneuvoyhdistelmät, joissa on B-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on yli 3 500 kg edellyttäen, että ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa on enintään 12 000 kg.
Sisältää BE-luokan ajo-oikeuden.

T

Traktorit, lukuun ottamatta AM121-luokassa mainittuja T3b-luokan traktorimönkijöitä, joiden suurin rakenteellinen nopeus on enintään 60 kilometriä tunnissa sekä moottorityökoneet ja moottorikelkat niihin kytkettyine hinattavine ajoneuvoineen.

• T1a- ja T1b-luokan, T2a ja T2b-luokan sekä T3a-luokan ajoneuvot
Traktorit, joiden suurin rakenteellinen nopeus ylittää 60 km/h, vaativat henkilöauton tai kuorma-auton ajokortin ajoneuvon massasta riippuen.

• Kokonaismassa on enintään 3500 kg: auton (B) ajokortti.
• Kokonaismassa on enintään 7500 kg: kuorma-auton (C1) ajokortti
• Kokonaismassa on yli 7500 kg: kuorma-auton (C) ajokortti

Ajokortti mönkijällä ajamista varten?

Mönkijän ajamiseen tarvitset ajokortin, jonka luokka riippuu mönkijän ajoneuvoluokasta.

Osa mönkijöistä luokitellaan traktoreiksi, jolloin ne vaativat T-luokan ajokortin

• T1b-luokan traktorimönkijä. Ajoneuvon suurin sallittu rakenteellinen nopeus on enintään 60 km/h.

• T1a- ja T3a-luokan traktorimönkijä. Ajoneuvon suurin sallittu rakenteellinen nopeus on enintään 40 km/h.

Osaa mönkijöistä voi ajaa AM/121-luokan eli mopoauton ajokortilla

• L6e-A luokan kevyt maantiemönkijä. Ajoneuvon suurin sallittu rakenteellinen nopeus on 45 km/h.

• T3b-luokan traktorimönkijä. Ajoneuvon rakenteellinen nopeus yli 40 km/h, kuitenkin enintään 60 km/h.

• T3a-luokan traktorimönkijä. T3a-luokan ajoneuvoa voi ajaa sekä T-luokan että AM/121-luokan ajokorteilla.

Joidenkin mönkijöiden kuljettamiseen tarvitset B-luokan ajokortin

• L7e-A luokan maantiemönkijä.
• L7e-B luokan maastomönkijä.

Lähde: www.ajokortti-info.fi

Lähetämme sinulle sähköpostia ja pyrimme mahdollisesti ottamaan yhteyttä myös puhelimitse. Pääset aloittamaan koulutuksen heti ja saat tarkat ohjeet vielä aina erikseen sähköpostiisi. Lisäksi palvelemme viikon jokaisena päivänä, kun sinulla tulee kysyttävää.

Mopoauton pakolliseen kuljettajaopetukseen sisältyy vain 4 tunnin Ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus (EAS), ellei tutkinnon suorittajalla ole jo jonkun muun moottoriajoneuvon, esimerkiksi traktorin tai mopon ajokorttia valmiiksi.

1.7.2018 lähtien kuljettajantutkintoon ei ole vaadittu ajo-opetusta. Ajoharjoittelun voi aloittaa aikaisintaan 15-vuotiaana. Varsinais-Suomen Autokoululla ei vielä ole mopoautoa ajotunteja varten, mutta voit suorittaa EAS-koulutuksen kätevästi meillä mopoautokorttia varten.

Se on suositeltavaa, mutta ei pakollista. Voi ajaa myös ajotunteja ensin ja mennä vasta sitten teoriakokeeseen. Toki on kiva keskittyä vain ajotunteihin, kun teoriakoe on valmiiksi tehtynä pois alta ja täten tiedämme teoriassa liikennesäännöt. Jos teoriakoetta lykkää, voi esimerkiksi Ajovarman ruuhkien takia tulla ajotunteihin pitkä tauko. Nämä sovitaan aina asiakaskohtaisesti ja katsotaan tilanteen mukaan.

Jos olet suorittanut ajokortin vanhan ajokorttilain aikana, sinun piti käydä kahden vuoden sisällä ajo-oikeuden saamisen jälkeen harjoittelu- ja syventävävaihe. Jos nämä jäivät tekemättä ja haluat palauttaa ajokorttisi, yleensä riittää riskientunnistamiskoulutus ja teoria- sekä ajokokeen suorittaminen. Laita viestiä ja kysy lisää!

Mikäli kurssiin kuuluu sähköinen oppimisympäristö ja oppimateriaalia opiskeluun liittyen, ne on käytössäsi niin pitkään, kuin teoria- tai ajokoe on suoritettu. Mikäli kurssi keskeytyy, kurssin keskeytymiseen asti voit käyttää materiaaleja.

Laita viesti ja sovitaan koeistuminen meidän pyörillä. Saat vähän tuntumaa minkälaista treenaaminen meidän kanssa olisi ja miten prätkä sopii alle. Laita viesti ja nähdään!

Automaattivaihteiset autot yleistyy kovaa vauhtia ja automaatin suosio myös autokoulussa kasvaa tasaisesti. Tällä hetkellä perinteinen manuaalivaihteinen henkilöauto on vielä paljon suositumpi opetusajossa, ja ei ihme. Vaihteiden käyttöä on rento opetella, kun ajotunteja on runsaasti. Vaihteiston ja kytkimen käyttö vaatii keskittymistä ja halua oppia ajamaan sillä oikeaoppisesti. Jos et varmasti tarvitse manuaalia mihinkään, kannattaa ehdottomasti ajaa automaatilla ajokortti. Voihan sen tarvittaessa päivittää manuaaliksikin!

Kyllä voi, mutta veloitamme tästä pienen lisähinnan. Teoriatunnit ovat 39 € kpl (45min). Mikäli tunteja pidetään 4 kpl putkeen (EAS- RTK Teoriatunnit) on hinta 99 €. Kysy lisää autokoulusta!

Ohjeet henkilöautokortin suorittamiseen

Tunnit voit käydä kätevästi netissä, sähköisessä opiskeluympäristössämme. Teoriatunteja voi käydä klo 9-21 arkisin ja klo 10-14 lauantaisin. Sunnuntaisin valvomo on kiinni. Valvomo kertoo sivuillaan mahdollisista muutoksista valvomon aukioloaikoihin. Muina aikoina teoriatunnit sopimuksen mukaan ja pidämme tunnit myös mielellään lähiopetuksena. Sinä päätät! Käyttäjätunnuksen saat yleensä heti sen jälkeen, kun ilmoittautumisesi on käsitelty. Jos tunnukset ovat hukkuneet, kysythän niitä uudestaan henkilökunnalta. Kirjautumaan pääset alla olevasta painikkeesta!

Lupahakemuksen voi tehdä Traficomin sivuilla sähköisessä asioinnissa tai paikan päällä Ajovarman toimistolla. Autamme tarvittaessa sinua hakemuksen tekemisessä puhelimitse tai ennen ajotuntia kasvotusten. Et tarvitse luvan hakemiseen lääkärintodistusta, jos olet perusterve. Voit hakea uudet passikuvat, mutta silloin kannattaa tehdä hakemus Ajovarmalla, jotta voit varmistua kuvien saamisesta ajokorttiisi.

Kun olet kirjautunut sisään Traficomin sähköiseen asiointiin ja jos sinulla ei ole aiempaa ajokorttia, valitse ensimmäinen ajokortti. Jos sinulla on ennestään ajokortti, valitse korota ajokorttiasi. Palvelu vaatii sähköisen tunnistautumisen, esimerkiksi pankkitunnukset.

Teoriakokeeseen pääset harjoittelemaan sivuille kirjauduttasi. Suositus on, että läpäiset harjoituskokeen vähintään viisi kertaa, jonka jälkeen voit mennä teoriakokeeseen Ajovarman toimipisteeseen. Teoriakoe varataan yhdessä opettajan kanssa tai voit tehdä sen myös itse Ajovarmalla. Ilmoitathan tässä tapauksessa varauksesta aina autokouluusi. Ennen teoriakoetta kannattaa tehdä RTK-teoriatunnit valmiiksi, mutta tämä ei ole pakollista. Ensimmäisellä ajotunnilla käydään rauhassa perusasioita läpi, mutta on hyvä, jos valmistaudut tutustumalla opiskelumateriaaliin ja teet tasotehtäviä oppimisympäristössä. Voit aloittaa ajotunnit, vaikka teoriakoe olisikin vielä varaamatta. Ensimmäinen ajotunti otetaan ihan iisisti ja ajetaan rauhallisella alueella, joten rennosti tervetuloa!

Ajokoe voidaan varata, kun teoriakoe on suoritettu (HUOM! Varaamme ajokokeen aina yhdessä opettajan kanssa). Ennen ajokoetta kaikki EAS-/RTK-teoriatunnit pitää olla tehtynä ja kaikki maksut autokoululle maksettuna.

Asiat saattavat tuntua sekavilta, mutta ne eivät sitä ole. Kysy aina rohkeasti henkilökunnalta apua, me neuvomme aina kärsivällisesti pienissäkin yksityiskohdissa ja selvitämme asioita puolestasi. Ota yhteyttä WhatsAppilla, sähköpostilla tai soita. Jos jokin asia tuntuu vaikealta ajokortin suorittamisen kannalta, kysy apua ja älä jää asian kanssa yksin.

Ohjeet mopokurssin suorittamiseen

Tunnit voit käydä kätevästi netissä, sähköisessä opiskeluympäristössämme. Teoriatunteja voi käydä klo 9-21 arkisin ja klo 10-14 lauantaisin. Sunnuntaisin valvomo on kiinni. Valvomo kertoo sivuillaan mahdollisista muutoksista valvomon aukioloaikoihin. Muina aikoina teoriatunnit sopimuksen mukaan ja pidämme tunnit myös mielellään lähiopetuksena. Sinä päätät! Käyttäjätunnuksen saat yleensä heti sen jälkeen, kun ilmoittautumisesi on käsitelty. Jos tunnukset ovat hukkuneet, kysythän niitä uudestaan henkilökunnalta. Kirjautumaan pääset alla olevasta painikkeesta.

Lupahakemuksen voi tehdä Traficomin sivuilla sähköisessä asioinnissa tai paikan päällä Ajovarman toimistolla. Autamme tarvittaessa sinua hakemuksen tekemisessä puhelimitse tai ennen ajotuntia kasvotusten. Et tarvitse luvan hakemiseen lääkärintodistusta, jos olet perusterve. Voit hakea uudet passikuvat, mutta silloin kannattaa tehdä hakemus Ajovarmalla, jotta voit varmistua kuvien saamisesta ajokorttiisi.

Lupahakemuksen jälkeen varaamme sinulle yhdessä teoriakokeen. Voit varata teoriakokeen myös itse, mutta ilmoitathan tästä autokouluusi. Teoriakokeeseen voi mennä aikaisintaan kuukautta ennen vaadittua ikää, 15-vuotta. Teoriakokeen jälkeen, varaamme sinulla ajotunnit ja käsittelykokeen, kun olet jo täyttänyt 15-vuotta.

Ohjeet moottoripyöräkorttiin

1. Suorita tarvittaessa teoriatunnit ja opiskele ahkerasti sähköisessä oppimisympäristössä

2. Tee ajokorttilupahakemus

3. Harjoittele teoriakokeeseen ja varaa teoriakoe itse tai opettajan kanssa

4. Suorita teoriakoe

5. Varaa ajotunnit

6. Käsittely – ja ajokoe varataan yhdessä kouluttajan kanssa

1. Suorita teoriatunnit

2. Varaa ajotunnit

3. Tee ajokorttilupahakemus Ajovarmalla saatuasi koulutuksesta todistuksen

Ohjeet C1 ja C1E suorittamiseen

Saat tiedot teoriatuntien käymisestä heti ensimmäisessä yhteydenotossa. Teoriat voidaan pitää etäopetuksena netissä tai lähiopetuksena.

Lupahakemuksen voi tehdä Traficomin sivuilla sähköisessä asioinnissa tai paikan päällä Ajovarman toimistolla. Autamme tarvittaessa sinua hakemuksen tekemisessä puhelimitse tai paikan päällä Ajovarmalla. Mikäli sinulla ei ole Ryhmä 2 (C- ja D-luokat) ajokorttia entuudestaan, tarvitset lääkärintodistuksen ajokorttia varten. Varaa aika lääkärille heti. Mikäli haet lääkärintodistuksen ja halutessasi uudet passikuvat, kannattaa tehdä hakemus Ajovarmalla, jotta voit varmistua kuvien saamisesta ajokorttiisi ja lupahakemus tulee kuntoon nopeasti.

Varaamme sinulle yleensä yhdessä teoriakokeen, mutta voit tehdä varauksen myös itse Ajovarmalla. Ilmoitathan kuitenkin varauksesta meille, koska tarvitset mukaasi opetustodistuksen. Muistathan kysyä todistusta ajoissa!

Teoriakokeen jälkeen, varaamme sinulle ajotunnit ja tarvittaessa käsittelykokeen sekä ajokokeen. Helppoa ja mutkatonta!

Ohjeita opetuslupalaisille

EAS: Saat tunnukset sähköiseen oppimisympäristöön heti, kun ilmoittautumisesi on käsitelty. Voit käydä teoriatunnit etänä klo 9-21 arkisin ja klo 10-14 lauantaisin. Sunnuntaisin valvomo on kiinni. Valvomo kertoo sivuillaan mahdollisista muutoksista valvomon aukioloaikoihin. Muina aikoina teoriatunnit sopimuksen mukaan ja pidämme tunnit myös mielellään livenä tai netin välityksellä! Saat todistuksen käydyistä tunneista ladattavaksi, kun olet suorittanut kurssimaksun. Tarkista ajoissa ennen koetta, että todistus on ladattavissa ja siinä on tiedot oikein. Muista ottaa EAS todistus mukaan ajo-opetukseen ja teoriakokeeseen!

RTK: Saat tunnukset sähköiseen oppimisympäristöön heti, kun ilmoittautumisesi on käsitelty. Voit käydä ensin teoriatunnit valmiiksi samalla tavalla kuin EAS-tunnit ja tämän jälkeen varaamme sinulle pimeän- ja liukkaankelin ajon. Ajamme liukkaankelin ajon oikeissa rataolosuhteissa autolla tai simulaattorilla. Pimeän ajo on lähes aina simulaattorilla suoritettava, mutta talvikautena myös livenä. Lisäksi suoritamme ajotunnit, joissa käymme läpi erilaisia riskejä taajamasta sekä maantieltä. Kun kaikki teoria- ja ajotunnit on suoritettu sekä kurssimaksu on suoritettu, saat todistuksen ladattavaksi. Muistathan, että koko RTK-kurssi on oltava suoritettuna ennen ajokoetta ja todistus pitää näyttää tutkinnon vastaanottajalle ajokokeen alussa. Tarkista siis hyvissä ajoin ennen tutkintoa, että RTK todistus on ladattavissa Drimasta. Varmista, että lomakkeessa on sekä sinun, että opetustuntien tiedot oikein. Todistuksessa pitää olla neljä teoria- ja neljä ajotuntia suoritettuna.

Hyviä tietolähteitä ajokorttia suorittavalle:

https://ajokortti-info.fi/fi/

https://www.traficom.fi/fi/

https://www.ajovarma.fi/

Aloita vaikka heti, ilmoittaudu mukaan kurssille!